– Allt från barn- och ungdomsidrott till idrott på elitnivå

Undvik ögonskador på innebandyn

Barn som spelar innebandy löper hög risk för att råka ut för ögonskador från såväl innebandyklubbor som från innebandybollar som skjuts fel – och forskarna menar att detta kan undvikas genom att föreskriva skyddsglasögon som en del av barnens skyddsutrustning under sporten.

2769208-innebandyEn het sport bland barn är innebandy och också en sport som många fortsätter med upp i högre ålder. Men detta är också en sport där spelarna löper stor risk för ögonskador. Så förutom den ordentliga innebandyklubban och annan innebandyutrustning föreslår nu forskare att man även ska addera skyddsglasögon inom sportens attiraljer. Anledningen till detta är för att man vid Örebro Universitetssjukhus genomfört en studie som varade under ett år och i denna framkom att risken för att få en ögonskada i samband med den här sporten faktiskt är mycket högre än vid alla andra sporter tillsammans.

” – I vår studie såg vi att det var flera barn som skadat ögonen i skolan då de spelade innebandy. Dels när man spelar utomhus på rasterna, dels i idrottsundervisningen. Genom vår forskning kan vi nu enklare visa hur viktigt det är med skyddsglasögon, säger Marit Tholvsen.”

Citatet ovan är hämtat från forskning.se som skriver om studien och även har intervjuat de inblandade, däribland just Marit Tholvsen. Hon är legitimerad optiker vid ögonkliniken på Universitetssjukhuset Örebro och har varit med under hela studiens gång. Med andra ord är hon en av de läkare som nu rekommenderar skyddsglasögonen. Och det är inte så konstigt. Vad man också kunde se under studien är att av de 17 000 personer som utövar sporten i regionen så var det en person som kom in varannan vecka till sjukhuset för att uppsöka just ögonvård på grund av olyckor i sportsammanhang. Och det är heller inte bara barnen som rekommenderas att använda skyddsglasögonen – alla som spelar innebandy oavsett ålder bör använda detta skydd för att värna om sin syn.

Scroll to top