– Allt från barn- och ungdomsidrott till idrott på elitnivå

Underlätta för ditt barn under pollensäsong

När våren kommer startar pollensäsongen och besvären som kommer med pollenallergi drabbar både vuxna och barn. Utomhusaktiviteter såsom idrott och utflykter i skolan kan därför bli problematiska och hur ska problemen egentligen tacklas? 

Pollenallergi utvecklas vanligtvis under de första 18 åren hos en människa och det är något som denne får tampas med livet ut. På våren när alla träd och växter frodas är det som jobbigast för allergiker och speciellt för barn som vistas utomhus på idrott och utflykter i skolan. De förklarar på doktor.se/fakta-rad/pollenallergi/ att de vanligaste symptomen som fås vid allergi är snuvig näsa, irritation i ögonen och ibland problem med andningen, vilket kan medföra att ett barn inte kan vara med på utomhusaktiviteter. 

Behandling finns även för barn 

Snart är det dags för pollensäsong och det är dags att du förbereder dig på hur detta kan påverka ditt barn som lider av den här typen av allergier. Symptomen är snuva, ögonirritation, trötthet, koncentrationssvårigheter och ibland även svårighet mot andning och som tur är finns det mediciner även för barn. Behandling mot pollenallergi skiljer sig inte från hur vuxna behandlas, utan det finns tabletter som lindrar alla besvären. Hur mycket de lindrar kan variera från person till person och i en intervju med läkare från Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg säger att det är bra att uppsöka läkare vid svårare symtom:

“Är det någon med mer besvärlig pollenallergi bör man uppsöka läkare för att utesluta att man inte har astma och se över att man får tillräcklig behandling.” – Meddelar Emma Goksör.

Skippa inte det roliga men vidta åtgärder

För att ditt barn ska kunna vara med på aktiviteter och skolidrotten som vanligt under pollensäsong finns det saker du själv kan göra för att underlätta besvären. Det gäller att förebygga att pollen finns i barnets omgivning och ta bort det som finns. När det kommer till utomhusaktiviteter är det svårt att undvika pollen helt, men före och efter är det viktigt att vidta åtgärder för att minska symtomen. Innan barnet ska bege sig ut ska denne ha tagit sina allergimediciner. När barnet kommer hem kan hen skölja håret och byta kläder för att undvika att ta in pollen i hemmet. Genom att tänka sig för kan barnen leva på som vanligt och vara med på roliga aktiviteter utomhus trots pollenallergi.

Scroll to top