– Allt från barn- och ungdomsidrott till idrott på elitnivå

Träning bra för barn

Träning och sport är kul, både för vuxna och för barn. Många är osäkra på att introducera sina barn för träning för att de är rädda att de ska slita ut sig. Men mycket forskning visar att det är bra med träning även för barn i unga åldrar.

4279394-barn-pa-tennisskola-sommartid

Det finns en mängd fördelar med att introducera träning och rörelse tidigt i barns liv, skriver st.nu. Bland annat utvecklar det grundfärdigheter som rörlighet, kondition, stabilitet, uthållighet och styrka. Träningsexperter tror att om man tidigt får upptäcka rörelseglädje så känner man lust för att röra sig även som vuxen. Och det är föräldrarnas ansvar att introducera sina barn för träning och uppmuntra till rörelse. Ofta är det så att barnen gör som vi vuxna och har man som förälder en aktiv livsstil är det stor sannolikhet att även barnet får det. Det är självklart viktigt att man lägger upp barnets träning så att den passar barnets ålder och vad kroppen klarar av. Men barnträning kan faktiskt börja i en väldigt tidig ålder.

Träna tre timmar om dagen

I Storbritannien har man till och med tagit det här med barnträning så långt att man satt upp råd och riktlinjer om det. Där rekommenderas de att barn under fem år ska träna och röra på sig tre timmar om dagen. Riktlinjerna har de tagit fram för att stoppa barn- och vuxenfetman i landet och även här poängterar man hur viktigt det är för barnen att tidigt lära sig att rörelse och träning är bra för kroppen. De barn som är under fem år och inte än har lärt sig att gå rekommenderar man ska träna liggandes på mage. Detta kan de göra med hjälp av babygym och andra leksaker. Sådana typer av leksaker kan man köpa från Fisher Price på storochliten.se. Det har nämligen visat sig att barn som inte lärt sig gå istället bör krypa, leka och rulla runt. Läs mer.

Börja gymma

När barnen sedan är lite äldre kan det vara dags att introducera dem till gymmet. Ny forskning som GP skriver om visar nämligen att barn mår bra av att träna på gym. Därför vill man bland annat i Göteborg göra så att alla som fyllt tio år ska få träna på kommunens gym, men självklart under övervakning av tränare som har koll på att barnen inte överbelastar sina kroppar.

Scroll to top