– Allt från barn- och ungdomsidrott till idrott på elitnivå

Riktlinjer vid barnidrott ändras

Vid riksidrottsstyrelsens möte på tisdagen beslutades att RF ska konkretisera sina riktlinjer till specialidrottsförbunden och idrottsföreningarna om hur en sund och säker barn- och ungdomsidrott bör utformas. ”Inget barn ska fara illa på träningen. Det är aldrig acceptabelt”.

Citatet är taget från Dagens Nyheter, och det är riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber som uttalar sig. Och det är ju verkligen fantastiska nyheter, för att detta är tyvärr ett problem inom området. Det är otroligt viktigt att man ser till att barnen som håller på med idrotter, oavsett om det är fotboll, innebandy eller dans, ska kunna göra detta utan att behöva pressas in i situationer de inte är redo för. Istället ska man uppmuntra barnen när de tävlar och idrottar, så att de känner att alla är vinnare. En smart idé kan vara att oavsett hur det har gått för ens barn, varje gång ge dem en medalj efter avslutat match eller tävling. Det är inte ens svårt att hitta medaljer till barn som du kan ge, och de kostar inte heller speciellt mycket. Om du tänker på ditt barns bästa är detta någonting du bör göra snarast möjligt, och därmed kommer ditt barn kanske bli den stora stjärnan en dag – bara för att du har stöttat han eller hon på rätt sätt.

Hur det ter sig kan en ju inte veta förrän barnen är vuxna, men förhoppningsvis kommer dessa riktlinjer att göra att färre barn mår dåligt. Man ska alltid komma ihåg att ett barn inte kan växa utan rätt stöd, och det måste komma både hemifrån och från övriga platser så som på träningsplatsen.

Scroll to top