– Allt från barn- och ungdomsidrott till idrott på elitnivå

Korruption och konspiration: sportens smutsigaste ögonblick

Sporthistorien har sina svarta fläckar. Uppgjorde matcher har varit och förblir ett hot mot sportens legitimitet. Med det sagt är det rimligt att fråga sig när legitima misstankar övergår i paranoia. Här är två exempel på obekräftat fusk – följt av en superskandal.

Vi är många som beundrar ett gott och sportsligt beteende. Men tyvärr är inte sportens värld fri från korruption – det förekommer illegala spel om pengar och matchfixning. Något som kan få förödande effekter för spelarnas karriärer, för sportens trovärdighet och åskådarnas upplevelse. Men hur ska du veta när en match är uppgjord eller inte? Ibland verkar kanske en match misstänksam utan att några oegentligheter ägt rum – en superskräll kan ju vara just det och inget mer. Här är ett par exempel på idrottshändelser som gett upphov till konspirationsteorier:

  • The Jets vinner Super Bowl 1969. När uppstickarna The Jets vann matchen mot mer det mer väletablerade laget The Colts var det många som rynkade på näsan, trots att det inte fanns några bevis för att någon form av fusk hade förekommit. Även spelarna själva: den amerikanska fotbollslegenden Bubba Smith hävdar att han kunde känna hur ”något var fel med matchen”. Nämnvärt är att Smith spelade på förlorarsidan.
  • Sonny Liston lägger sig mot Muhammad Ali. När Ali knockade Liston redan efter två minuter var det många som ifrågasatte att slaget var en tillräcklig fullträff för att sänka boxaren. Ali sa själv att han inte ens insett att han träffade Liston.

Läggmatch bortom tvivel

Även om vi varken kan bekräfta eller dementera någon av de två ovanstående teorierna finns det fall som befinner sig bortom alla tvivel – där fusket är ett faktum. Och bland dessa är inget exempel lika välkänt som när Chicago White Sox förlorade World Series i baseball år 1919. Efteråt visade det sig nämligen att flera spelare i laget accepterat pengar från ljusskygga bookmakers och andra kriminella agenter (som många försökt länka till gangsterbossen Arnold Rothstein) för att förlora matchen. Detta ledde till en stor skandal, och eftersom baseballsfansen tyckte att laget gjort sig oförtjänta av att ha oskuldens färg i sitt lagnamn fick de istället öknamnet Black Sox. Spelarna som erkända att de varit inbladade i skandalen stängdes av från sporten på livstid.

Scroll to top