– Allt från barn- och ungdomsidrott till idrott på elitnivå

Kan nutidens barn ens bli idrottsstjärnor?

Två syskonpar lyfter just nu svensk volleyboll mot högre höjder. Det handlar om två syskon och ett tvillingpar som just nu ger allt för att att den svenska truppen ska ta sig fram till guldet. Och det är härligt att läsa om de unga stjärnskotten – främst eftersom det ger en förhoppning om framtiden. Det är nämligen allt färre barn som rör på sig och tränar regelbundet, varpå en undrar: hur kommer framtiden se ut? Kommer vi att ha några nya stjärnor inom idrott?

Vikten av bra kök, mat och rörelse

425604-boy-with-badminton-racketsUnder början av våren har SVT sänt ett program som heter Gympaläraren, som berör det här ämnet med barn och idrott. I programmet får vi följa Kalle Zackari Wahlström som återkommer till sin gamla grundskola för att kolla hur det går med träningen på skolan. Och det visar sig att det inte ser bra ut, många av barnen har nämligen valt att antingen inte vara med på idrotten överhuvudtaget, att regelbundet skolka eller att vara med men utan intresse att anstränga sig. Dessutom har idrottsläraren i princip gett upp. Vad bör man göra här? Jo, man måste prata med föräldrarna. Det gör även Kalle och föräldrarna förstår problemet – men det räcker inte utan här måste föräldern ta ett ansvar. Många av barnen känner även att det är jobbigt med idrotten på grund av att de är överviktiga. Det är verkligen ett stort problem och för föräldrarna är det då viktigt att servera bra mat och ha ett ordentligt kök som de kan äta i lugn och ro i. Saknar du ett bra matbord i din familj? Åk då direkt och köp matbord från Confident Living – det är av största vikt att barnen har en bra plats att finna lugn i när de ska äta och du som förälder ansvarar för att barnen får i sig rätt mat: proteiner, kolhydrater, vitaminer och mineraler. Självklart är det även föräldrarnas ansvar att se till så barnen rör sig, både på och utanför skolan. Som Kalle säger om föräldrarnas (brist på) ansvar:

Absolut, de tar för lite ansvar. Det är vi som bestämmer hur våra barns liv ser ut. Om vi väljer att inte prioritera det här med fysisk aktivitet för att vi själva kanske har dåliga minnen från skolgympan eller har ångest inför träning.

Scroll to top