– Allt från barn- och ungdomsidrott till idrott på elitnivå

Jakt och gympa

Många barn gillar att gå ut i skogen, en del får turen att följa med pappa eller mamma på jakt dessutom. Då krävs det tåliga jaktstövlar och bra kläder som både värmer. Men det gäller förstås för alla eskapader ut i djup skog. Men förutom att röra sig i skog och mark på sin fritid är det viktigt att röra på sig även på skoltid, som vi skriver om här nedan i samband med SVT:s nya satsning.

LöparbanaEtt program som fick premiär nyligen är ”Gympaläraren” med Kalle Zackari Wahlström i SVT. I programmet reser han tillbaka till sin gamla högstadieskola och pratar med allt från lärare, till elever och föräldrar angående skolans idrott. Det första avsnittet är enligt en artikel i Dagens Nyheter en sorglig historia. Detta eftersom färre och färre vill gå på idrottslektionerna i skolan, stillasittandet är på en all time high och den psykiska hälsan är tveksammare än på hela 30 år. Dessutom verkar lärarna slutkörda och uppgivna.

Även i Göteborgs-Posten kan vi läsa om hur Kalle Zackari Wahlström försöker få högstadieelever att röra på sig mer. Han var själv inte tränad som ung men fick upp intresse för träning som ett sätt att må bättre på, senare under sitt vuxenliv. Han tycker att skolidrotten mer ska handla om att röra på sig och mindre om att vara bra i basket. Unga lever redan idag under en sådan stor press och många känner sig ledsna, därför ska träningen i och utanför skolan vara ett sätt att bli piggare och må bättre på. Men det krävs krafttag för att nå dit. Gympan är nämligen en plats där många känner sig otrygga. Ett sätt enligt Wahlström att få eleverna att röra på sig och ha roligt på samma gång är till exempel att köpa pingisbord och underlätta för andra roliga och lättillgängliga bollsporter.

En tredjedel av eleverna skolkar från gympan

Nu kan vi faktiskt läsa i Expressen att en tredjedel av åttondeklassarna i serien skolkar från gympalektionerna. Kanske, hävdar Kalle Zackari Wahlström, är det så att de som inte vill vara med på gympan faller mellan (ribb-) stolarna och inte fångas upp, för lärare har helt enkelt inte tid att fokusera på dessa, de har redan fullt upp som det är.

Scroll to top