– Allt från barn- och ungdomsidrott till idrott på elitnivå

Hoppa säkert

Att få barn intresserade av idrott och sport är inte det lättaste att göra alla gånger, men det finns sätt att få barn att röra på sig och få motion i alla fall och det är genom att sätta upp en studsmatta på tomten, då blir träningen mer en lek – men det gäller att tänka på säkerheten, varje år är studsmattan en vanlig orsak till att barn skadas.

studsmatta flickaVarje år är det närmare 6 000 barn som skadas på grund av studsmattan, skriver Metro så som förälder är det därför viktigt att tänka på säkerheten när det är dags att ta ut mattan på tomten igen. Till exempel bör man börja med att hitta bästa studsmattan på marknaden och då kan det vara bra att veta vad man letar efter för att hitta rätt. Vad många tipsar om är bland annat att det ska vara möjligt att sätta skyddsnät om studsmattan, något som hindrar att barn som hoppar faller av och skadar sig genom att hamna på bar mark. Vill man undvika fall från hög höjd helt och hållet kan man också sänka ned studsmattan i marken, vilket var precis vad familjen Nordlund gjorde direkt när de skaffade sin matta till barnen. Det var ett krav från familjens mamma. Till Sundsvalls tidning säger hon:

”– Jag störde mig på att se barn hoppa på den höjden så att gräva ner mattan var ett krav”

Och visst är detta ett bra krav att ha som mamma. Men det finns självklart andra åtgärder man kan ta till för att göra studsmattan så sker som det bara går. Till exempel skriver Expressen om hur man bland annat kan vaddera ramen runt om själva mattan, då undviker man att barnen skadar sig genom att hamna snett på studsmattan och dämpar olycksrisken. Dessutom kan man också sätta upp regler för barnen som de måste hålla sig till när de hoppar såsom att aldrig hoppa fler än en person åt gången, inte ha med sig leksaker på mattan när de hoppar och inte heller ha mat eller tuggummi i munnen eftersom de kan sätta i halsen. Sedan gäller det också att montera mattan på rätt sätt och detta ska man tänka på så att barnen hoppar säkert:

  • Underlaget – bör stå stadigt, men på gräs.
  • Placering på tomten – långt från träd, sten eller andra hårda föremål.
  • Montering – se till att inga mellanrum finns mellan ram och matta.
  • Skydd – vaddera ramen, gräv ned eller fäst skyddsnät.
Scroll to top