– Allt från barn- och ungdomsidrott till idrott på elitnivå

Häst till familjen

Att skaffa häst innebär ändring i livsstil och det krävs eftertanke innan beslutet tas. Ridlektioner kan vara ett alternativ, men för vissa är intresset redan djupt rotat i hela familjen.

Funderar man på att skaffa häst ställs krav på bostad, man bör bo på landet eller ha närhet till stall. Att få tag på en stallplats kan vara svårt, det gäller att ha kontakter och att hitta en plats innan papper om hästägarskap skrivs. För att slippa rättsliga processer och se till djurens bästa gäller det ha koll på lagar om djurskydd. På Riksdagens hemsida går det att ladda ner dokument och läsa mer om djurskyddslagen. Det spelar också stor roll från vilken handlare hästen köps, prata med kunniga och läs på nätet då det tyvärr finns en del skojare på marknaden. En stor del av hästmarknaden finns utanför Sverige, vilket ställer stora krav på kontroll av hälsa, läs mer om handel med sjuka hästar.

Ekonomi, tid och säkerhet

Att köpa häst kräver mer engagemang och pengar än vad man kan tro och köp av hästtransport är en stor utgift. På torstensons.se finns ett stort utbud av både nya och begagnade hästtransporter, både för att köpa eller hyra. Valet av transport beror ofta på pengar och i många fall kan det vara bra att skaffa en medryttare för att stärka ekonomin. En medryttare hjälper också till med sysslor som att mocka, underhålla utrustning, fodra, och borsta. Tänk på hästens och barnens säkerhet och var snäll mot plånboken, inhandla kvalitetssäkrad utrustning och gärna begagnat, men se då till att allt är i gott skick. Hjälmar ska inte inhandlas begagnat, då både mindre och större smällar påverkar hjälmens säkerhet.

Gemenskap och utveckling

I hästtävlingar jobbar man mot individuella mål och utvecklas genom sin relation till hästen. I Eskilstuna Kuriren berättar barn och ungdomar om fördelarna med att rida och vad som hör till. Att hålla på med hästar är hård träning för främst ben och bål, och man får tillbringa mycket tid utomhus. En häst lär unga att ta ansvar, uppmuntrar delade intressen och ger gemenskap med familj och vänner. Oavsett egen häst eller ej, att föräldrar är del av barn och ungdomars intressen är viktigt för utveckling och tar ofta udden av den tävlingspress som ofta finns inom sport.

Scroll to top