– Allt från barn- och ungdomsidrott till idrott på elitnivå

Barnkalas är ingen sport

Barn gröna siluetterAllt fler barnkalas slutar med att inga barn kommer. Då måste det vara någonting som är fel – men vad? Vi måste sluta se barnkalas som en sport mellan föräldrarna, det är barnen som ska vara i fokus.

Det var i juni som mamma Therese Gunnarsson i panik bjöd in alla sina vänner på Facebook att medverka på hennes barns disco. Varför?  För att ingen av de som varit bjudna från början valde att komma på kalaset. Som tur är kom det mängder av människor, varpå barnet slapp inse hur många som valt att inte komma på kalaset. Så här står det i en artikel i Expressen om händelsen:

Diskot var menat för hela klassen men ingen kom. När lokalen var bokad och tårtan framdukad bjöd mamma in till öppet hus i stället genom ett inlägg på Facebook – och det blev succé. – Jag känner mig fortfarande helt chockad över uppslutningen, säger Therese Gunnarsson. Läs mer om detta i det lokala Kristianstadsbladet.se.

Någonting måste vara fel

Och nog för att det hela nu fick ett bra slut, så är det ändå självklart synd att det ska bli så här. Självklart frågar man sig: vad är det som gör att en hel klass inte dyker upp på en klasskamrats kalas? Då  måste någonting vara fel.

Det är inte heller första gången en situation som denna uppstår. Allt fler har använt sig av sociala medier för att ”rädda” barnens kalas då deras klasskamrater väljer att inte dyka upp på festen,

Kalas behöver inte vara kostsamma

Kanske är anledningen till problemet de man skriver om i den här artikeln från Svenska Dagbladets näringsliv? I artikeln menar man på att det är allt för många föräldrar som har dyra kalas för sina barn. Det i sig slutar med att vissa föräldrar främst inte har råd att komma på kalaset och sedan inte heller har möjlighet att betala tillbaka med ett bra kalas. I artikeln frågar man sig: varför måste kalas vara så dyra? Och det är en relevant fråga. För barnen bryr sig faktiskt inte ofta om priser och dylik. De ser inte till hur värdefullt kalaset är, de vill bara ha roligt. Barnkalas är ingen sport. Det kan räcka med att ha ett vanligt barnkalas med fokus på ballonger och mycket lek.

Här kommer några barnkalas tips där du inte behöver oroa dig för att spendera för mycket.

  • Bestäm ett tema: Genom att ha ett genomgående tema får kalaset mer av en ballonger fest kalashelhetskänsla. Det kommer att kännas som du har spenderat mer än vad du har gjort. Det kan helt enkelt räcka med att du har ordnat cowboy-hattar till alla som kommer, så är temat komplett.
  • Bakkalas: Ordna med ett bakkalas där alla får baka sin egen tårta. De kan låta dyrt men de flesta tårtor har samma ingredienser och du måste ju ha bakelser oavsett. Genom att göra bakningen till en aktivitet slår du två flugor i en smäll.
  • Sporta: Varför inte ordna ett sportkalas? Innebandy på gården, femkamp i trädgården, fotbollstävling på baksidan. Alternativen är många och alla gillar ju att sporta!

 

Scroll to top